ZASADY OBOWIĄZUJĄCE W STOŁÓWCE SZKOLNEJ PODCZAS PANDEMII COVID-19
ZASADY OBOWIĄZUJĄCE W STOŁÓWCE SZKOLNEJ
PODCZAS PANDEMII COVID-19
od 1 września 2020
-
Uczeń myje ręce w łazience.
-
Wchodzi do stołówki w maseczce i dezynfekuje ręce płynem.
-
Uczeń zachowuje odległości między innymi uczniami.
-
Zajmuje miejsce wskazane przez nauczyciela dyżurującego.
-
Uczeń po zajęciu miejsca zdejmuje maseczkę.
-
W kulturalny sposób spożywa posiłek. Nie dotyka cudzych sztućców i talerzy.
-
Uczeń biorąc II danie zachowuje odstęp od innych.
-
Po spożytym posiłku odnosi talerze i sztućce do okienka. (sztućce wrzuca do pojemnika)
-
Uczeń wychodząc ze stołówki dezynfekuje ręce. Zakłada maseczkę.
-
Uczeń przestrzega zasad higieny - zasłania twarz w łokieć podczas kichania, kasłania, korzysta z własnych chusteczek higienicznych, a zużyte chusteczki uczeń chowa do kieszeni.
ZASADY OBOWIĄZUJĄCE PRACOWNIKÓW KUCHNI
PODCZAS PANDEMII COVID-19
od 1 września 2020
-
Podczas pracy na kuchni maseczka lub przyłbica u pracownika nie jest obowiązkowa.
-
Pracownik podczas wydawania posiłków ma na twarzy obowiązkowo maseczkę lub przyłbicę.
-
Pracownik przed każdym przyjściem uczniów do stołówki na posiłek dezynfekuje stoły i krzesła.
-
Pracownik systematycznie wietrzy pomieszczenie.
-
Kontakt kucharek z dziećmi należy ograniczyć do minimum.